Şuanki Zaman: 09-22-2017, 06:19 PM Hoşgeldin Misafir ! (GirişÜye Olun)


Radyo Kodumuz

DUYURU !!! Sitemize Üte alımları durdurulmuştur. İletişim İçin uyelik@elifsfenks.com adresine mail atınız...LİNK!


Cevapla 
 
Derecelendir
  • 0 Oylar - 0 Yüzde
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Bartın ve Amasra gezisi
01-01-2010, 12:19 AM
Mesaj: #11
Music RE: Bartın ve Amasra gezisi
YUMURTALI İSPUT (BARTIN)

1 kg. ısbut,
100 gr. margarin,
3-4 adet
yumurta,
2 baş
soğan,
50 gr. kıyma veya
pastırma,
yeterince tuz ve karabiber.

Isbutlar iyice yıkanır, atık kısımları kesilip ayıklandıktan sonra 2 cm. uzunluğunda olabilecek şekilde doğranır. Tencereye konulan ısbutların üzerini örtecek kadar su konularak ateşte pişirilir. Haşlana ısbutlar ılıyınca avuç içinde sıkılarak başka bir kaba alınır. Ayrı bir tencerede de yağ eritilerek önce doğranan
soğanlar kızarıncaya kadar birlikte kavrulur. Bu kez diğer kaptaki ısbutlar soğan veya kıyma tenceresine konularak birkaç dakika daha kavrulduktan sonra içine yumurtalar kırılıp yeterince tuz ve karabiber ilave edilerek karıştırılır.Yumurtalar pişince yemek ateşten indirilir. Sıcak olarak servis yapılır.

[Resim: 21034256_310790872663831_249071395908010...e=5A539E51]
Web Sayfasını Ziyeret Edin Tüm Mesajlarını Bul
Alıntı Yaparak Cevapla
01-01-2010, 12:24 AM
Mesaj: #12
Music RE: Bartın ve Amasra gezisi
PUM PUM ÇORBASI (BARTIN)

Bartın İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

10 yemek kaşığı
mısır unu,
150 gr. margarin veya 1 fincan zeytinyağı,
50 gr. kıyma,
pastırma veya
sucuk,
2 dilim ekmek,
6 su bardağı su,
1 yemek kaşığı salça,
1 yemek kaşığı rendelenmiş kaşar
peyniri,
1 tatlı kaşığı tuz ve karabiber.

Bir tencereye
mısır unu ve su konularak karıştırılır. Ateşe konulup bir süre kaynatılmaya devam edilir. Ayrı bir tavada da kıyma ile küp şeklinde doğranmış 1 dilim ekmek yağda kavrulur ve kaynamakta olan çorbanın içine katılır (Arzu edilirse bir su bardağı süt ilave edilebilir. Süt ilave edilecekse un bir kaşık artırılır). Tuz ve karabiber konulup bir süre daha kaynatıldıktan sonra ateşten alınır. Üzerine, küp küp doğranıp yağda kızartılan ekmek ile salçayla yapılan sos ve rendelenmiş kaşar peyniri serpilerek sıcak servis yapılır.

[Resim: 21034256_310790872663831_249071395908010...e=5A539E51]
Web Sayfasını Ziyeret Edin Tüm Mesajlarını Bul
Alıntı Yaparak Cevapla
01-01-2010, 12:26 AM
Mesaj: #13
Music RE: Bartın ve Amasra gezisi
PİRİNÇLİ MANTI (BARTIN)

Bartın İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Malzemeler ve Ölçüleri (15 Kişilik):
İç Malzemesi:
2 su bardağı
pirinç
½ su bardağı yağ
½ kg. kıyma
2 adet orta boy
soğan
tuz
karabiber.
Hamur Malzemesi:
½ kg. un
2 adet
yumurta
1 tatlı kaşığı tuz
yeteri kadar su
1 pk. etsu veya aynı oranda kaynatılmış kemik suyu.

Hazırlanışı:
Bir tarafta bir tencere içersinde 2 kaşık margarin yağı ile
soğanlar hafifçe börttürülür, daha sonra kıyma katılarak kavrulur. Yıkanıp hazırlanan ve az haşlanmış pirinç tencerenin içine konur ve 1-2 dk. kadar birlikte kavrulur. Daha sonra içine 2 bardak su katılır, 1 tatlı kaşığı tuz ilave edilir ve 1 çay kaşığı karabiber serpilip karıştırılır ve kapak yine kapatılır.

Hamurun Hazırlanışı:
Unun içine 2
yumurta, 1 tatlı kaşığı tuz konulur, su ile kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yapılır. Hamur iki parçaya bölünerek her parçası 2-3 mm. incelikte açılır. Bu hamurlar 7-8 cm.lik kareler halinde kesilir. Hazırlanan pirinçli içten, kareler halinde kesilen her hamurun ortasına yarım kaşık kadar konur. Hamurların dört ucu sırayla için üzerine doğru köşelerden kapatılır (Yada dört ucu ortada birleştirilir).

Fırın tepsisi bir miktar margarin yağı ile yağlanır, hazırlanan parçalar katlanan kısımlar üste gelecek şekilde tepsinin içine yerleştirilir. Üzerine fırça ile sıvı yağ sürülür (veya ocakta alt tarafı kızınca, alt üst edilerek iki taraf kızartılabilir). Kızaran mantılar fırından çıkarılınca daha önce kaynatılan kemik suyundan mantıların üzerini örtecek kadar konur. Tekrar yarım ateş üzerinde, mantılar suyunu çekinceye kadar pişirilir. Sıcak olarak servis yapılır (Mantılar önceden hazırlanıp, yeneceği zaman suyu konup ateşte pişirilebilir.

[Resim: 21034256_310790872663831_249071395908010...e=5A539E51]
Web Sayfasını Ziyeret Edin Tüm Mesajlarını Bul
Alıntı Yaparak Cevapla
01-01-2010, 12:29 AM
Mesaj: #14
Thumbs Up RE: Bartın ve Amasra gezisi
KABAK BURMASI (BARTIN)

Bartın İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Malzemeler ve Ölçüleri(12 Kişilik):
1 kg. un
1 adet
yumurta
½ tatlı
kabak (Orta boy)
1 kase
ceviz içi
1 paket margarin
2 kg. şeker
½
limon.

Hazırlanışı:
Önce un içine bir
yumurta kırılıp yeteri kadar su ile yoğrularak kulak memesi yumuşaklığında özlü bir hamur elde edilir. 10 dakika bekletildikten sonra beş eşit parçaya bölünen hamurdan yufkalar açılıp örtü üzerine yayılır.

İç malzemesi:
Kabağın kabukları soyulup içi temizlendikten sonra kalın bir rende ile rendelenir. Kabağın içine havanda dövülen
ceviz içi ve bir bardak toz şeker katılıp karıştırılarak hazırlanır. Daha sonra, ilk açılan yufkadan başlanarak hazırlanan iç malzemesi (beş yufkaya eşit miktarda) yufka üzerine serpilir. 4 eşit parçaya bölünen yufka, el ile uç kısmından başlayıp biraz sıkıca bükülüp rulo biçimine getirilir. Önceden yağlanan tepsi yada siniye ortasından başlamak üzere daire şeklinde sararak yerleştirilir. Diğer yufkalarda aynı şekilde tepsiye dizilir.

Daha sonra üzerine fırça ile erimiş yağ sürülür ve fırına verilerek rengi pembeleşinceye kadar pişirilir. Daha önce, şekerin bir tencere içinde dört-beş bardak suyla ateşte 5-10 dk. eriyinceye kadar kaynatılıp karıştırılması, içine de yarım
limon suyu sıkılmasıyla elde edilen ve soğutulan şerbet tepsi üzerine gezdirilir. Üzerine bir bez örtülerek şekerin çekmesi sağlanır. Daha sonra servis yapılır.

[Resim: 21034256_310790872663831_249071395908010...e=5A539E51]
Web Sayfasını Ziyeret Edin Tüm Mesajlarını Bul
Alıntı Yaparak Cevapla
01-01-2010, 12:32 AM
Mesaj: #15
RE: Bartın ve Amasra gezisi
AMASRA SALATASI (BARTIN)

Bartın İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Kullanılan Malzemeler:
Salatalık
domates
havuç
kuru ve yeşil
soğan
marul
kırmızı lahana
yeşil
biber
piyaz
maydanoz
çükündür
roka
turp
semizotu
dereotu
nane
karışık turşu
limon
sirke
tuz
zeytinyağı.

Hazırlanışı:
Yörede, en az 20 çeşit malzeme ile yapılan Amasra Salatasına meşhur dedirten ise; önce lezzeti, sonra lezzeti veren malzemelerin hazırlanış ölçüsü ve biçimi ile göze hitap etmesine gösterilen özende saklı.
Bartın ve Amasra da, kokusunu hissettiğiniz her balık sofrasında, adetten yada damak tadından olsa gerek o meşhur Amasra Salatası olmadan yemeğe başlanmaz. Kimine göre Osmanlıdan, kimine göre de adını aldığı Kraliçe Amastris den devralınmış bu gelenek...

[Resim: 21034256_310790872663831_249071395908010...e=5A539E51]
Web Sayfasını Ziyeret Edin Tüm Mesajlarını Bul
Alıntı Yaparak Cevapla
« Önceki | Sonraki »
Cevapla 


Forum Atla: