Şuanki Zaman: 11-13-2018, 09:57 PM Hoşgeldin Misafir ! (GirişÜye Olun)


Radyo Kodumuz

DUYURU !!! Sitemize Üte alımları durdurulmuştur. İletişim İçin uyelik@elifsfenks.com adresine mail atınız...LİNK!


Cevapla 
 
Derecelendir
  • 0 Oylar - 0 Yüzde
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
OSMANİYE
01-01-2010, 04:28 AM
Mesaj: #1
Lightbulb OSMANİYE
[Resim: www.resimland.net_osmaniye.jpg]

GENEL BİLGİLER

Yüzölçümü: 974 km²

Nüfus: 154.629

İl Trafik No: 80

Yukarı Çukurova’da, Ceyhan Nehri’nin doğu yakasında yer alan, alabildiğine geniş hinterlandıyla Osmaniye; Ceyhan Nehri, Hamıs, Karaçay, Kesiksuyu ve Sabun Çayları nedeniyle sulak, hem de Çukurova’yı doğuya bağlayan yolların kavşağında olması nedeniyle işlek bir bölgededir.

Çukurova'ya has zengin tarım toprakları ve geniş ormanları ile şirin bir ildir. Osmaniye; Karatepe, Aslantaş Açık Hava Müzesi ve Antik kentleriyle önemli turizim merkezidir.

İLÇELER

Osmaniye ilinin ilçeleri; Bahçe, Düziçi, Hasanbeyli, Kadirli, Sumbas ve Toprakkale'dir.

Kadirli: Osmaniye iline 46 kilometre mesafededir. İlçe merkezinde Roma, Bizans ve Türk dönemlerinin izlerini taşıyan Alacami bulunmaktadır.

Düziçi: Osmaniye il merkezine 32 kilometre mesafededir. İlçede yapılan tarihi kazılarda Hitit uygarlığına ait eserlere rastlanmıştır. Düziçi ilçesindeki önemli yapılar Haruniye kalesi, Saman kalesi ve Kurtlar kalesidir.

Bahçe: İlçedeki başlıca tarihi eserler bir cami ile iki kümbettir. Bahçe ilçesi dışında ve istasyon yakınında bir mezarlık içindeki iki türbeden biri Ağcabey'e, diğeri ise ailesine aittir.

Hasanbeyli: İlçede iki tarihi kale bulunmaktadır. Karafenk semtindeki Karafenk kalesi, Savranda kalesi (Kalecik köyünde) bulunmaktadır.

Sumbas: İlçe merkezinde Küffardan kalma bir cami olup, şuan harabe halindedir. İlçeye bağlı Mehmetli köyünde Mehmetli Barajı ( Kesiksuyu Barajı ) olup bu baraj çevresinde Alabalık tesisi kurulmuştur.Cem Kalesive Diniker Kalesi de bu ilçededir.

Toprakkale: Toprakkale kalesinin kuzeyinde, Adana yolu üzerinde, eski Kınık Şehri (Öranşar) kalıntıları bulunmaktadır.

[Resim: 41928438_10216899812517711_7579154390104...e=5C34A019]
Web Sayfasını Ziyeret Edin Tüm Mesajlarını Bul
Alıntı Yaparak Cevapla
01-01-2010, 11:36 PM (Bu Mesaj 01-02-2010 12:31 AM değiştirilmiştir. Değiştiren : Oğuz Kağan.)
Mesaj: #2
Music RE: OSMANİYE
[Resim: osmaniye-75.Yil-parki.jpg]


COĞRAFYA

Osmaniye, Akdeniz Bölgesinin doğusunda yer alır. Batıdan kuzeye doğru Orta Toroslar, doğu ve güneydoğu kesiminde Amanos (Gavur) dağları yükselir. Doğuda Gaziantep, güneyde Hatay, batıda Adana, kuzeyde ise Kahramanmaraş ile çevrilidir.

Etrafını çevreleyen dağlarda irili ufaklı onlarca yayla bulunmaktadır.

Akdeniz ikliminin hüküm sürdüğü Osmaniye'de, yine Akdeniz bitkilerinin tamamına yakınını görmek mümkündür.

TARİHÇE

Kalkolitik ve ilk tunç çağlarında Lelegler adlı kavmin hüküm sürdüğü topraklarda daha sonraları Büyük Hitit devleti, Asur, Roma, Bizans, Selçuklular ve nihayet Osmanlı İmparatorluğu egemenliği altına girmiştir.

Cumhuriyetin ilanı ile vilayet olmuş, 1933 yılında tekrar ilçe olarak idari yapısını sürdürmüştür.

24 Ekim 1996 tarihinde eski hakkı iade edilmiş ve Osmaniye il statüsüne kavuşmuştur.

[Resim: osmaniye-kastabala.jpg]

GEZİLECEK YERLER



Müzeler ve Örenyerleri

Karatepe - Aslantaş Açık Hava Müzesi

Kadirlinin güneydoğusunda olup ilçeye 22 kilometre, Osmaniye'ye 30 kilometre, Adana'ya ise 130 kilometre uzaklıktadır.

Tepenin zirvesinde, saray olduğu tahmin edilen iki tane yanmış bina harabesi ve zahire kuyuları mevcuttur. Kalenin biri güneybatısında, diğeri kuzeydoğusunda olmak üzere iki kapısı vardır. Güneybatısındaki giriş kapısında kırık parçalarla ekli iki aslan heykeli vardır. Sağ ve sol yan odacıklarda esmer ve açık sarı, sert taneli bazalt taş bloklar üzerinde duvar kaplaması niteliğinde, o günün inanç ve yaşayışını sergileyen çeşitli figür rölyefleri (taş kabartmalar)ve aynı metin olmak üzere, karşılıklı Finike (çivi) ve Hitit hiyeroglif yazıları mevcuttur. Kapı içinde ise yaklaşık üç metre boyunda fırtına Tanrısının heykeli bulunmaktadır. Kuzeydoğu kapısında insan başlı, aslan gövdeli, karşılıklı iki sfenks vardır. Sağ ve sol odacıklarda Güneş Tanrısı rölyefi ve diğer çeşitli rölyefler ile karşılıklı aynı metin olmak üzere, Finike (çivi) ve Hitit hiyeroglif yazıları mevcuttur.

Buradaki Finike (çivi) yazıları sayesinde, önceleri tam çözülememiş olan Hitit hiyerogliflerinin okunmasına imkan sağlayan bir anahtar ele geçmiştir. Dünya üzerindeki Hitit yazıları ilk defa burada okunmuştur. Bu yazılarının çözülmesiyle Anadolu'da M.Ö. 2000 yılına kadar giden hiyeroglif yazıların tamamı okunabilmiştir.

Karatepe-Aslantaş'taki eserler, açık hava müzesi kurularak eserlerin burada sergilenmesi yoluna gidilmiştir.


Bodrumkale-Kastabala Şehri

(Hierapolis) Osmaniye iline 15 kilometre uzaklıktaki Kesmeburim köyü ve Bahçe köyü sınırları içindedir.

Kastabala'nın oldukça iyi durumda günümüze ulaşan antik yapı kalıntıları arasında en önemlisi sütunlu caddesi ve beş bin seyirci kapasiteli tiyatrosudur. Bunun yanı sıra iki kilise, kale, Roma hamamı, stadyumu, kentin dört bir yanını çevreleyen nekropolleri (Kaya oyma ve anıt mezarları) kentin yaklaşık 5 km kuzey - doğusunda Ceyhan nehri üzerindeki su kemeri kalıntısıyla Kastabala, Osmaniye'nin ve yörenin en önemli ören yerlerindendir.


Kaleler

Karatepe - Aslantaş Geç Hitit Kalesi

Kartepe-Aslantaş; Adana (bugün Osmaniye) ili, Kadirli ilçesi sınırlarında M.Ö. 8yy.da, yani Geç Hitit Çağında, kendisini Adana ovası hükümdarı olarak tanıtan Asativatos tarafından, kuzeydeki vahşi kavimlere karşı bir sınır kalesi olarak kurulmuş, Asativadaya diye adlandırılmıştır. Kalenin batısında, güney ovalardan Orta Anadolu yaylasına geçit veren bir kervan yolu, doğusunda Ceyhan Irmağı (tarihi Pyramos) bugün ise Aslantaş baraj gölü yer almaktadır.

Toprakkale Kalesi

Kale ilk çağlarda Çukurova’yı Suriye’ye bağlayan Amanos/Demirkapı geçidini kontrol altında tutmak amacıyla inşa edilmiştir. Ceyhan, Osmaniye, Dörtyol yol ayrımına ve güneydeki geçide hakim 75 m. yüksekliğindeki bir kayalığın ve buna eklenen yığma tepenin üzerindedir.

Toprakkale iç kale ve etrafında yer alan dış sur duvarlarından oluşmaktadır.Kale duvarları sıralı moloz taş örtü niteliğinde siyah bazalt taşla inşa edilmiştir.İç kalenin sur duvarları genelde ayakta olmakla birlikte üst kotları yıkıntı halindedir.

Kalenin kuzeyinde, Adana yolu üzerinde, eski Kınık şehri (Öranşar) kalıntıları mevcuttur.

Kaypak (Savranda) Kalesi

Osmaniye’nin doğusunda, Kaypak yolu üzerinde 30 km’lik asfalt yol ile bağlıdır. Kalecik barajının yanında yer almaktadır. Kalenin çevresi 800 metredir. Dikdörtgen biçiminde olup surları 7-10 metre, burçları ise 8-10 metre yüksekliktedir. 12 burcu ve kulesi vardır. Kale içerisindeki düzlük çam ağaçları ile kaplıdır. Kale meydanında su sarnıçları, bina kalıntıları vardır.

Düziçi ilçesindeki Haruniye kalesi, Saman kalesi, Kurtlar kalesi; Hasanbeyli İlçesinde Karafenk kalesi ve Savranda kalesi (Kalecik köyünde) kalıntıları bulunmaktadır.

Camiler

İlçe merkezinde bulunan ve M.S. 5. yy.da Romalılar döneminde inşa edilen Alacami (Kadirli) en önemlisidir. Bahçe ilçesindeki Ağacabey Cami görülmeye değerdir.



[Resim: Osmaniye-Karacay-PiknikAlani.jpg]
(karacay piknik alanı)

Korunan Alanlar

Osmaniye - Aslandağ Tarihi Milli Parkı

Yeri: Osmaniye İli Kadirli İlçesi

Ulaşım: Akdeniz Bölgesinde, Osmaniye İlinin Kadirli İlçesine 22 km. uzaklıkta ve Ceyhan ırmağının kenarında yer alan Milli Park'a Adana-Kadirli ve Adana-Osmaniye karayolu ile ulaşılmaktadır.

Özelliği: Anadolu'da Kızılırmak kavisli içerisine MÖ 2000 yıllarında yerleşen Hattilerin devamı olan Hititler, MÖ 1750'de krallık kurmuşlar ve MÖ 1450'de doğunun en önemli İmparatorluklarından biri olmuşlardır. MÖ 1200 yıllarında Deniz kavimleri tarafından yıkılan Hitit İmparatorluğu'nun merkez Hattuşaş (Boğazköy)'ı terk ederek güneydoğuya çekilen Hititler MÖ 8. yüzyılda Klikya bölgesine hakim olan Kral Asatiwada tarafından Karatepe-Aslantaş yöresinde bir Hitit Krallığı kurmuşlardır. Sınır kalesi olan Karatepe-Aslantaş ile Ceyhan nehrinin karşıyakasındaki Domuztepe'de görülen harabeler ve özellikle kuzey-güney kapıları ile kapı aslanları, kalıntıların en ilginç olanlarıdır. Ortaya çıkarılan eserler modern müzecilik anlayışına uygun olarak tarihi çevreleri içinde onarılarak açık hava müzesi haline getirilmiştir.

Karatepe-Aslantaş'ın diğer önemli özelliği de, burada yapılan kazı ve araştırmalarda Fenike alfabesi ile yazılmış Aram dilindeki çevirisi, Hitit hiyeroglif yazısının çözülmesine imkan vermiş olmasıdır.

Kızılçam, ılgın, meşe türleri ve maki florasının meydana getirdiği bitki örtüsü, karaca, domuz, çakal, tavşan, tilki, turaç, keklik gibi yaban hayvanlarının toplulukları ile Ceyhan nehrinde yayın ve sazan balıkları bulunmaktadır.

Görülebilecek Yerler: Roma ve Bizans döneminde de yerleşim gören alanda özellikle Pınarözü köyü yakınlarında bazilika tipinde bir tapınağın tabanında görülen çok renkli mozaikler üstün sanat değeri taşımaktadır. Nisan ve Kasım ayları arasında Park'ın arkeolojik ve tabii değerleri, açık hava müzesi görülebilir.

Mevcut Hizmetler ve Konaklama: Sahada günübirlik piknik yapılabilir.Baraj gölü çevresinde mevcut patikalarda yürüyüş yapılabilir. Çadır ve karavan ile konaklama yapılabilir.

Mağaralar

Karapınar mevkiinde bulunan Çançan Mezar Mağaraları'nın Roma dönemine ait olduğu sanılmaktadır.

Yaylalar

Kadirli - Maksutoğlu Yaylası

Ulaşım: Kadirli - Andırın - Kahraman Maraş kara yolunun 12. kilometresinden kuzeye (sola) dönülerek, 33. kilometrelik stabilize yolla ulaşılır (toplam 45 km). Yaz aylarında günün belli saatlerinde Kadirli'den minibüs ve jeeplerle gidilebilir.

Özellikleri: 33 kilometrelik stabilize yol üzerinde; Akarca Yaylası, Koçlu (Avluk) Köyü, Paşaoluğu yaylası, Yoğunoluk (Katıralağı) köyü, Değirmendere ve Tahta gibi yayla köyleri de bulunmaktadır. Altyapısı kısmen tamamlanmış olan yaylada; elektrik ve telefon olup, kır kahveleri, bakkallar, kasaplar, et yemekleri sunan küçük lokantalar ve özel doktorlar hizmet vermektedir.

Yöre halkının temiz ve serin havasından yararlanmak için çıktığı yaylanın çevresi tamamen sedir ve köknar ormanları ile çevrilidir. Yaylada yöresel ahşap yayla evleri ile son yıllarda yapılan betonarme binalar, elma, armut, kiraz, vişne ve ardıç türü ağaçlarla iç içedir.

Maksut Oluğu yaylasından başlayıp Çardak - Gürlevik - Turna - Söğüt oluğu - Dokurcun -Beyoluğu - Çığşar yaylalarından geçerek Savrun çayının doğduğu Yedi gözler mevkiini de içine alan, ünlü yazar Yaşar Kemal'in İnce Memed romanına konu olan bu yaylalar çok sayıda çiçek, böcek, ve kuş türünü barındırmaktadır.

Konaklama-Yeme-İçme: Kamp yapmanın dışında yerli halkın kullandığı evler kiralanabilir.

Kadirli - Bağdaş ve Almacık Yaylası

Ulaşım: Kadirli İlçesinden 57 kilometrelik stabilize yolla ulaşılır. Yaz aylarında Kadirli'den minibüs bulunabilir.

Özellikleri: Kadirli ilçesine bağlı birçok köy ve orman içinden geçen güzel manzaralı 57 km. stabilize yolla ulaşılan Bağdaş Yaylası, iki tepe arasında kurulmuştur. Yaylanın çevresi çam, ardıç, köknar ve sedir ormanları ile kaplıdır. Elektrik, kır kahveleri ve bakkalların bulunduğu yaylada, yörenin yayla mimarisine uygun ahşap ve taş malzemeden yapılmış yayla evleri bulunmaktadır.

Konaklama - Yeme - İçme Çadır ve temel ihtiyaç malzemeleri getirilmelidir.

Kadirli - Beyoğlu - Savrun Gözü - Dokurcun ve Çığşar Yaylaları

Ulaşım: Kadirli İlçesinden 65 kilometrelik stabilize yolla ulaşılır. Yaz aylarında Kadirli'den minibüs bulunabilir.

Özellikleri: Toros dağlarının kuzeydoğu uzantısı olan Dibek dağlarının eteklerinde bulunan yaylalar, tamamen ardıç, köknar, sedir ağaçları, vahşi kayalıklar, yüksek dağ çayırları ile rengarenk kır çiçeklerinin açtığı doğa cennetidir.

Kayalıklarında yırtıcı kuşların (kartal, şahin, doğan) uçuştuğu bu yaylalar, ünlü yazar Yaşar Kemal'in roman kahramanı İnce Memed'in mekanı olmuştur.

Savrun Çayı kıyısında kurulan yaylalarda elma, armut, kiraz, vişne ve dut meyveleri yetişmektedir. Bol su kaynaklarının olduğu bu yaylalar kamp yeri olarak seçilebilir. Çığşar yaylasında bulunan Deli Öbek ve Harman Kaya denilen kütle kayalar tırmanış için idealdir.

Konaklama-Yeme-İçme: Çadır ve temel ihtiyaç malzemeleri getirilmelidir.

Osmaniye - Zorkun ve Olukbaşı Yaylaları

Ulaşım: Osmaniye ilinin güneydoğusunda, Nur dağı eteğinde bulunan yaylalara toplam 26 km. asfalt yolla ulaşılır. Yayla mevsiminde Osmaniye ilçesi ile Zorkun yaylası arasında belediye otobüsü, minibüs ve taksiler yolcu taşımacılığı yapmaktadır.

Özellikleri: Yolun 16. kilometresinde bulunan Oluk Başı yaylası, çok şirin, çam ağaçları arasında, tamamen yörenin ahşap yayla evleri ile kurulmuştur. Zorkun yaylası ise çok geniş bir tabana yayılmıştır. Çam ve ardıç ağaçları içerisine kurulmuş olan yaylada, ahşap yayla evlerinin yanında çok değişik mimari tarzda yapılmış villalar ve diğer evlere rastlamak mümkündür. Alt yapısı büyük ölçüde tamamlanmış olan Zorkun yaylasında, yaz aylarında seyyar sağlık ocağı ile seyyar jandarma karakolu görev yapmaktadır. Osmaniye, Ceyhan, Kadirli ilçeleri halkının yoğun olarak rağbet ettiği yaylada; bakkallar, kır kahve ve lokantaları, kasap, manav, fırın bulunmaktadır.

Konaklama-Yeme-İçme: Yaylada yeme-içme ve alışveriş yerleri bulunmaktadır. Yöre halkı yayla evlerini kullanmaktadır.

Hasanbeyli - Alman Pınarı Yaylası

Ulaşım: Hasanbeyli ilçesine 4 kilometrelik asfalt yolla ulaşılmaktadır.

Özellikleri: Bu bölgenin en eski yaylalarından olan Alman Pınarı, bağlar ve bahçeler arasında kurulmuştur.

Konaklama-Yeme-İçme: Kır lokantaları, kahve, bakkal ve fırınların hizmet verdiği yaylada kamp kurarak, piknik yapılabilir.

Kuş Gözlem Alanı

Asi Havzaları

Nur Dağları

İl:Hatay, Osmaniye

İlçeler: Dört yol, Hassa, İskenderun, Kırıkhan, Belen, Osmaniye Merkez

Yüzölçümü: 21,5

Rakım: 1000 - 2262 m

Koruma: kısmen

Başlıca Özellikleri: göç geçidi, orman



[Resim: valilik.jpg]



[Resim: osmaniye7.jpg]


[Resim: osmaniye6.jpg]



[Resim: osmaniye4.jpg]


[Resim: karaoglanogluparki.jpg]




[Resim: 200708201557993971djr3.jpg]

[Resim: osmaniye8.jpg]

TOĞGA (OSMANİYE)

Malzemesi:
1 kase
nohut
1 kase dövme
2 çorba kaşığı un
1 top nane
3 kg
yoğurt

Yapılışı:
Yoğurt su ile iyice çırpılır. Çırpıldıktan sonra iki çorba kaşığı un ilave edilir. Dövme ile
nohut tencerenin içine atılır. Ocakta Dövme ile nohut pişene kadar karıştırılır. Sonra nane ince,ince kıyılır. Çorbanın içine atılır. Yemeğimiz tabaklara konarak nefis çorbamız afiyetle yenir.

TUTMAÇ (OSMANİYE)

Malzemesi
2 adet
yumurta
2 su bardağı un
İnce irmik
Süzme
yoğurt
Yağ, et,
havuç
Kereviz,
soğan

Yapılışı:
Yağ tavada eritilir. Yağ kızınca etler katılıp, sote edilir. Havuç,
kereviz ve soğan ilave edilerek, üzerine su katılıp etler iyice pişirilir. Suyu süzülür. Tavadaki havuç, kereviz ve soğan alınıp, yoğurt hazırlanıp bekletilir.Bir tencereye tuzlu su konulup, tutmaçlar hafif haşlanır.Tutmaçlar tabaklara koyulup kızgın yağ üzerinde gezdirilir.Önceden yapılan sos üzerine dökülür.

MERCİMEK KÖFTESİ (OSMANİYE)

Malzeme:
Bulgur
Mercimek (kırmızı)
Kuru
soğan
Sıvı yağ
Salça
Kimyon
Pul
biber
Karabiber
Tuz
Maydanoz.

Hazırlanışı:
Mercimeği iyice ayıkladıktan sonra tencere içerisine konur, üzerine su ilave edilerek tencerenin ağzı kapatılır, iyice kaynatılır. Lapa haline gelinceye kadar pişme işlemi devam eder. Pişen mercimeğin içerisine en az mercimek kadar bulgur ilave edilir. Bir müddet de bulgur ile kaynamaya bırakılır. Pilav halini alan mercimeğimizi geniş bir kap içerisine boşaltırız ve soğumaya bırakırız. Bu arada ince kıyılmış
soğanımızın içerisine yeteri kadar sıvı yağ, tuz, salça ve pul biber ilave edilerek iyice kavrulur. Kavrulan soğanı soğuyan mercimeğimizin üzerine dökeriz ve yoğurmaya başlarız, yoğrulan mercimeği sıkma yaparak servise hazır hale getiririz.

SULTAN DOLMASI (OSMANİYE)

Malzemeler:
10 adet orta boy dolmalık
biber
Yarım su bardağı tahin
2 su bardağı dövülmüş yer fıstığı
1 su bardağı yeşillik (doğranmış nane maydanoz taze
sarımsak)
1 çay kaşığı tuz
1 yemek kaşığı tereyağı
Sos için:
1 çay bardağı tahin
2 adet
limon suyu
Yeteri kadar tuz
5-6 diş
sarımsak (dövülmüş)
1 kahve fincanı su

Biberleri temizleyin, kaynar suya atın. 3 dakika süreyle kaynatın ve süzün. Biberleri soğuk suya alın ve tekrar süzün. Yer fıstığı ve 1 yemek kaşığı tereyağı ile kavurun. Soğuyunca tahin, tuz, 1
limon suyu ve yeşilliği ilave edip, karıştırın. Sosun Hazırlanışı: Tahin, tuz, bir limon suyu ve sarımsağa su ekleyip sosu hazırlayın. Dolmaları servis ederken üzerine dökün.

DÖVME PİLAVI (OSMANİYE)

Malzemesi:
Dövme
1 adet kuru
soğan
1 yemek kaşığı salça
Karabiber

Yapılışı:
Dövme pişirilir. Soğan, salça ve karabiberle yağda kavrulur. Haşlanan dövmenin içine konulup, suyunu çekinceye kadar pişirilir. Ilıtılmış tereyağ ile karıştırılır.

TURUNÇ EKŞİSİ (OSMANİYE)

Yapılışı:
Turunç sıkılarak büyük bir kaba konur ve rengi siyahlaşana kadar kaynatılır.

YAYLA ÇORBASI (OSMANİYE)

Malzemesi:
Dövme
yoğurt (Ayran)
Nane ya da maydanoz
Tuz

Yapılışı:
Dövme biraz pişirilip ayranla karıştırılır. Karıştırılan malzemeler iyice kaynatılır.

KÖMBE (OSMANİYE)

Malzemesi:

Un
Yoğurt
Süt
Maya
Şeker
Tahin
Kömbe kokusu
Tarçın
Çörekotu
Karanfil
Yağ

Yapılışı:
Büyük bir kabın içine un ince elekle elenir. Elenen unun içine şeker ve hazırlanan baharatlar konulup iyice karıştırılır. Daha sonra
yoğurt, maya ve yağ ilave edilip ılık sütle yoğrulur.İyice yoğrulan hamurun mayalanması için üzeri kalın bezlerle sıkıca kapatılır.bir gece bekletilen hamurun mayası geldiği zaman ekmek tahtasının üzerine yağlanır. Hamur yumurta büyüklüğünde alınır, yuvarlak şekil verilerek üzerine bastırılır.Şekil verilen hamurun üzerine susam atılır. Kömbeler tepsiye dizilerek fırında pişirilir.

TIRŞIK (OSMANİYE)

1 kg Tırşik yaprağı
1 kase
yoğurt
1 kg
nohut ile dövme
1 çorba kaşığı tuz
4 yemek kaşığı un
Yeterince su

Tırşik yaprağı ince ince doğranır. Doğranan tırşik yaprağı iyice yıkanır. Bir kase
yoğurt çırpılır, nohut ve dövme ile yıkanır. Su ısıtıldığında bunlar kazanın içine konur, tuz ilave edilir. İyice karıştırılır üzerine un eklenir. Bu yaptığımız yemek pişirilmeden önce bir gün bekletilir. Sonra yemek ocağa konularak iyice kaynatılır. Bunu piştiğini anlayınca yemek ocaktan indirilir ve tabaklara servis yapılır.

ANALI KIZLI (OSMANİYE)

Malzemesi:
1 kg ince bulgur
250 gr dövülmüş et
4 su bardağı un
1 tatlı kaşığı
biber salçası
Tuz, karabiber, kimyon
1 bardak su
1 Yumurta
İçi için: 1 kg kıyma
1 kg
soğan (ince doğranmış)
1 tatlı kaşığı
biber salçası
250 gr tereyağ
Tuz, karabiber, kırmızı
biber
Sosu için: 6 su bardağı et suyu
1 tatlı kaşığı
biber salçası
1 su bardağı
nohut
2 yemek kaşığı tereyağ
1 yemek kaşığı nane
2 bardak
limon suyu

Yapılışı:
Bulgur ıslatılır. Tuz, karabiber, kimyon ve
biber salçası ile yoğrulur. Et suyu ilave edilerek yoğurmaya devam edilir. Kıvamına gelince ceviz büyüklüğünde parçalar alıp el ıslatılarak bu parçalar açılır. İçine hazırlanan harç koyularak yuvarlanır. Daha sonra pişirilir.

EKŞİLİ (OSMANİYE)

Malzemesi:
Nohut
Dövme
Kuru ve yeşil
fasulye
Patlıcan
Kabak
Lahana
Salça
Sarımsak
Yoğurt

Yapılışı:
Nohut, dövme, kuru ve yeşil
fasulye bir tencerede haşlanır. Üzerine su konularak kaynatılır.Yağ ve salçayı bir tavada kavurup kaynayan tencereye boşaltırız. Ezilmiş sarımsaklarda atılır. Dinlenmeye bırakıldıktan sonra servise hazırdır.

SÜLLÜM (OSMANİYE)

Malzemesi:
1 kg
ıspanak
1 kaşık tuz
1 kg
yoğurt
1 baş
sarımsak

Yapılışı:
Ispanak iyice kaynatılarak süzekte süzülür. Daha sonra
sarımsak yoğurt karıştırılır. Sonra yoğurt ile soğumuş ıspanak karıştırılarak tuz ilave edilir. Yenmeye hazırdır.

KISIR (OSMANİYE)

Malzemesi:
Yeterince bulgur
1 adet marul
3 adet
domates
1 top maydanoz
1 çay bardağı yağ
1 yemek kaşığı yaprak
biber
1 tatlı kaşığı tuz
1 adet kuru
soğan
1 tatlı kaşığı karabiber
1 yemek kaşığı salça
Yeterince ekşi

Yapılışı:
Önce bulguru tepsinin içine koyarız. Sonra bir yemek kaşığı salça ilave ederiz. Daha sonra kaynamış olan suyu bulgurun üzerine dökeriz. Bir tatlı kaşığı tuzu bulgurun üzerine ekleriz. Tepsinin içine koyduklarımızı özleşene kadar yoğururuz. Sonra malzemeleri ilave ederek,
biber, yağ ve ekşi dökeriz. Sonra bunların hepsini karıştırırız.

İÇLİ KÖFTE (OSMANİYE)

Malzemesi:
1 kg kıyma
6 adet
soğan
Tuz,
biber, un
Simit (küçük bulgur)
İrmik

Yapılışı:
Dışının hazırlanışı, irmik, un, simit, tuz, bir miktar su ve salça karıştırılıp, yoğrularak hamur haline getirilir.
İçinin hazırlanışı : Kıyma kavrularak üzerine
soğanlar doğranarak tuz, biber, kimyon ve salça koyularak soğutulmaya bırakılır.
Hamuru
yumurta şeklinde yuvarlayıp ortasını oyarak içine kıyma konulur ve ağzı kapatılır. Aynı şekilde belli büyüklükte yeterince yapılır. Buzdolabından sonra kaynatılarak yenebilir.

ÇAKILDAKLI (OSMANİYE)

Yarım kg
biber
Yarım kg
patlıcan
Yarım kg
fasulye
Yarım kg
domates
Yarım kg dövme
Yarım kg
nohut
2 tane
patates

Biber,
patlıcan, fasulye ve domates ufak ufak doğranır.Dövme ve nohut iyice yıkanır. Isıtılmış su tencereye aktarılır. Bu malzemeler piştikten sonra sarımsak dövülür. Salça, nane ve yağ karıştırılıp tavada kavrulur. Çorbanın üzerine dökülür ve çakıldaklı çorbamız yemeğe hazır olur.

[Resim: j3EpP9.jpg]
Tüm Mesajlarını Bul
Alıntı Yaparak Cevapla
01-02-2010, 12:40 AM (Bu Mesaj 01-02-2010 12:50 AM değiştirilmiştir. Değiştiren : Oğuz Kağan.)
Mesaj: #3
RE: OSMANİYE
BÖREK ÇORBASI (OSMANİYE)

Malzemesi:
3 kg un
1 kg
soğan
1 kg taze kıyılmış et
2 çorba kasesi
nohut
2 çorba kasesi dövme
1 yemek kaşığı salça
1 tatlı kaşığı tuz ve
biber
1 tatlı kaşığı nane
1 su bardağı sıvı yağ
Yeteri kadar su

Yapılışı:
2 kg un yoğrularak hamur haline gelir. Hamur yuvarlak açılır. Açılan hamur kare, kare kesilir. Daha sonra içi hazırlanır. Soğan incecik kıyılır, taze kıyılmış et salça, tuz ve
biber ile karıştırılır. Kare biçimindeki hamurun içine az, az koyulup yumulur. Nohut ile dövme yıkanıp tencerenin içine boşaltılır. Yapmış olduğumuz hamur tencereye aktarılır. Isıtılan sıcak su tencereye aktarılır. Dövme ve nohudu pişene kadar kaynar kaynayana kadar salçası yakılır. Çorbanın üzerine dökülür. Yemek hazır hale gelir.


SOMAK EKŞİSİ (OSMANİYE)

Yapılışı:
Ağaçtan toplanarak ezilir. Sonra yıkanır süzülür. Ekşidikten sonra kavanozlara konarak yemeklere ilave edilir.

NAR EKŞİSİ (OSMANİYE)

Yapılışı:
Olgunlaşan narlar toplanır. Çarpılır ve taneleri bir torba içine doldurulup iyice ezilir. Çıkan su büyük
kazanlarda iyice kaynatılır. Rengi siyahlaşana kadar kaynatılır. Tadı çok güzeldir ve oldukça şifalıdır.

SÖĞÜRME (OSMANİYE)

Malzemesi:
1 kg
patlıcan
1 kg
soğan
1 kg yeşil
biber

Yapılışı:
Bu malzemeler közde pişirilir. Daha sonra ufak,ufak doğranır. Ekşi, tuz ve
biber ilave edilerek karıştırılır. Afiyetle yenir.

YÜZÜK ÇORBASI (OSMANİYE)

Malzemesi:
1 kg kadar un
Yeterince su ve tuz
Nohut ve ekşi
İç harcı için : Yarım kg kuru
soğan
250 gr kıyma
Yarım demet maydanoz
Yeterince tuz ve karabiber
Sosu için:
1 su bardağı yağ
Yarım yemek kaşığı salça
4-5 diş
sarımsak
Bir miktar kuru nane

Yapılışı:
1 kg un kulak memesi yumuşaklığında hamur yapılır.
İç harcı: Yarım kilo kuru
soğan ince, ince kıyılır. Kıyılan bu soğanın içine kıyma, maydanoz, salça, tuz ve karabiber ilave edilerek iyice karıştırılır.Önceden hazırlanan hamur küçük pazı haline getirilerek kare, kare kesilir. Bu karelerin içine hazırlanan harç konularak hamurun ağzı kapatılır. Bu hamur dinlenmeye bırakılır. Bir miktar nohut haşlanır.Nohut haşlandıktan sonra su ilave edilir ve su kaynatılır. Kaynayan suya hazırlanan hamur konularak su birazda hamur ile kaynatılır. Hamur kaynadıktan sonra bir miktar ekşi ilave edilir.
Sosu : 1 su bardağı yağ yakılarak içerisine sakça,
sarımsak ve kuru nane eklenir. Hazırlanan bu sos çorbanın üzerine dökülür. Böylece çorba hazır hale gelir.

SARMA İÇİ (OSMANİYE)

Malzemesi:
Bir miktar ince bulgur
Bir baş kuru
soğan
Yarım kilo kadar
domates
Bir demet maydanoz
Yeşil
soğan
1,5 çorba kaşığı salça
1 su bardağı yağ
Yeterince tuz

Yapılışı:
Bir baş
soğan halka, halka doğranır.Bir su bardağı yağ ile bir süre kavrulur. Daha sonra salça ve küp, küp doğranmış domates ilave edilir. Bir sürede bunlar kavrulur. Sonra tuz ve biber eklenir. Bu işlemler bittikten sonra, bu malzemelere göre bulgurun miktarına göre su ilave edilir. Su kaynamaya bırakılır. Su kaynadıktan sonra bir kabın içindeki bulgura kaynamış olan su ilave edilir. Bulgur suyu çektikten sonra üzerine önceden doğranmış yeşil soğan ve maydanoz eklenip karıştırılır

[Resim: j3EpP9.jpg]
Tüm Mesajlarını Bul
Alıntı Yaparak Cevapla
02-24-2013, 02:42 AM
Mesaj: #4
Music Akşam yemeğinde ne var bugün :) bende çiğköfte buyrun afiyet olsun..
[Resim: 524955_10152600969530022_18903605_n.jpg]

[Resim: 41928438_10216899812517711_7579154390104...e=5C34A019]
Web Sayfasını Ziyeret Edin Tüm Mesajlarını Bul
Alıntı Yaparak Cevapla
02-24-2013, 02:43 AM
Mesaj: #5
RE: OSMANİYE
[Resim: 543861_10152597853600022_842122157_n.jpg]

[Resim: 41928438_10216899812517711_7579154390104...e=5C34A019]
Web Sayfasını Ziyeret Edin Tüm Mesajlarını Bul
Alıntı Yaparak Cevapla
02-24-2013, 02:44 AM
Mesaj: #6
RE: OSMANİYE
[Resim: 225320_10152597830745022_1578761477_n.jpg]

[Resim: 41928438_10216899812517711_7579154390104...e=5C34A019]
Web Sayfasını Ziyeret Edin Tüm Mesajlarını Bul
Alıntı Yaparak Cevapla
02-24-2013, 02:45 AM
Mesaj: #7
RE: OSMANİYE
[Resim: 14886_10152595438230022_1868749666_n.jpg]

[Resim: 41928438_10216899812517711_7579154390104...e=5C34A019]
Web Sayfasını Ziyeret Edin Tüm Mesajlarını Bul
Alıntı Yaparak Cevapla
02-24-2013, 02:46 AM
Mesaj: #8
RE: OSMANİYE
[Resim: 548692_10152590440045022_180545040_n.jpg]

[Resim: 41928438_10216899812517711_7579154390104...e=5C34A019]
Web Sayfasını Ziyeret Edin Tüm Mesajlarını Bul
Alıntı Yaparak Cevapla
05-15-2018, 11:36 PM
Mesaj: #9
RE: OSMANİYE
Kadirli Osmaniye'nin ilçesi oldu,yıllar önce.Smile Smile

[Resim: 41928438_10216899812517711_7579154390104...e=5C34A019]
Web Sayfasını Ziyeret Edin Tüm Mesajlarını Bul
Alıntı Yaparak Cevapla
« Önceki | Sonraki »
Cevapla 


Forum Atla: